Gösta Mallander ja Pyhätunturin Tunturila

  • Legendaarinen Gösta Mallander- majatalon isäntä
    Legendaarinen Gösta Mallander- majatalon isäntä
  • Pyhätunturin Tunturila - Kuva: Lapin Kansa
    Pyhätunturin Tunturila - Kuva: Lapin Kansa

Lapin Kansan nettiversiota selatessani sattui silmiini mielenkiintoinen artikkeli. Se palautti mieleen muistoja  etenkin, kun olin juuri palannut jutun tapahtumapaikoilta:

https://www.lapinkansa.fi/lappi/pikkupiiasta-konkariksi-raili-pyhajarvi-...

Artikkelin keskivaiheilla kerrotaan Pyhätunturin legendasta, Gösta Mallanderista, jonka ensi kerran tapasin 1970-luvun alkupuolella. Vietimme usein pääsiäisloman Pyhätunturin Tunturilassa, jota Mallander​ vaimonsa kanssa pyöritti. Tämä maailmanmies Gösta ​oli jostain syystä päätynyt 'kotivävyksi' Keski-Lapin perukoille. Jo ulkomuodoltaan ja hienostuneesta käytöksestään hän erottautui paikkakunnan "pers'jalkaisesta" asujamistosta. 

Tunturila oli aika vaatimaton majatalo, joskin kaikki sen ajan mukavuudet kyllä löytyivät. Se oli ensimmäinen majoituspaikka Pyhätunturilla, jossa se aloitti varsinaisesti turismin jo 1930-luvulla. Mieleen on jäänyt siellä tarjottu aamiainen. Pöydässä oli kulho keitettyjä perunoita ja soosia runsaalla sianläskilla. Aluksi hirvitti, mutta jo seuraavana päivän oivalsin, että päivä tunturissa vaatii paljon energiaa. 

Seuraavan kerran palasin Tunturilan maisemiin 1990-luvulla, jolloin Mallander oli jo siirtynyt majan majoille. Paikka oli ilmeisestikin myyty, jonkun ammattiliiton tunturimajaksi ja on nyttemmin ollut pitkään tyhjänä yksityisessä omistuksessa. Eräs yrittäjä koetti elvyttää toimintaa kymmenkunta vuotta sitten, mutta luopui parin vuoden jälkeen. Säälittävää on seurata talon nykyistä alennustilaa ja vähittäistä rappeutumista.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Tarinoita ja legendoja Rovaniemen Kunnallisklubista:

    Gösta Mallander, ”pokan isä”

Mallander muistetaan yhtenä Pyhätunturin ensimmäisistä matkailuyrittäjistä ja Lapin matkailun kehittäjistä. Hän osti 1930-luvun loppupuolella Tunturila-nimisen ateljeen, josta tuli Mallanderin maja. Tunturilaan Gösta rakensi kymmenkunta mökkiä. Ennen matkailubisnestään Mallander oli matkustanut maailmalla ja puhui useita kieliä. Tarinoiden mukaan hänellä oli tapana pitää Pyhätunturilla lemmikkinä ahmoja ja karhuja, jotka olivat majan vetonaula ennen niiden eläintarhoihin myymistä.

Mallander on muisteluissa klubin pokerihuoneen kiistaton isä. Korttia pelattiin niin klubilla, Pohjanhovissa, Pyhätunturin majalla kuin matkoillakin. Innokkaana pokan ja sökön pelaajana Gösta järjesti myös Malan maljana tunnettua sököturnausta, josta jaettiin tuhansien markkojen rahapalkintoja ja palkintopokaali. Kunnallisklubin pokerihuoneessa on muotokuvamaalaus Mallanderista. Kuvassa Gösta kirjoittaa pientä paperilappua, mikä oli hänen tapansa kirjata ylös lyhytaikaisia pelivelkoja, jotka piti maksaa seuraavana päivänä. Lappuja kertyi joinain iltoina hurjia määriä. Kuvassa pelipöydällä ja itse taulun kehykseen kiinnitettynä on Mallanderin onnenkortti, ristiviitonen. Pyhätunturin matkailuyritys myytiin eteenpäin 1980-luvulla. Mallander vietti viimeiset eläkevuotensa Rovaniemellä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

"Pöydässä oli kulho keitettyjä perunoita ja soosia runsaalla sianläskilla. Aluksi hirvitti, mutta jo seuraavana päivän oivalsin, että päivä tunturissa vaatii paljon energiaa."

Hiilareita ja hidasta rasvaa. Juuri ne ainekset, joilla pärjää, jos pitää jaksaa puoli vuorokautta tasaisen tappavaa mutta kuitenkin reippaasti edistävää tahtia. Voissa paistettu läski se oli savottamiehenkin eväs.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

1970-luvulla ei Rinneravintoloista ollut siellä ruuhkaa. No hotellissa kaiketi oli kyllä ravintola. Aamiaispöydästä tehtiin vielä eväät mukaan.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa